Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Μια γιορτή της φαντασίας και της δημιουργικότητας

Κάθε χρόνο, στις 2 Απριλίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. H ημέρα αυτή αποτελεί ευκαιρία να αναδείξουμε τη σημασία του διαβάσματος για τα παιδιά και να τιμήσουμε την πολυποίκιλη και πλούσια κληρονομιά που προσφέρουν τα παιδικά βιβλία. Αυτή η ημέρα ανακηρύχθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY) το 1966, προσδίδοντας ένα νόημα επικοινωνίας και κατανόησης πέρα από τα σύνορα και τους πολιτισμούς.

Η επιλογή της 2ης Απριλίου δεν είναι τυχαία. Είναι η ημερομηνία γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο οποίος άφησε πίσω του ένα πλούσιο κληροδότημα από παραμύθια που αγαπήθηκαν από γενιές παιδιών σε όλο τον κόσμο. Τα έργα του διασκεδάζουν και διδάσκουν τους μικρούς αξίες και διδάγματα που τους συνοδεύουν μέχρι την ενηλικίωση.

Το σχολείο μας γιόρτασε αυτήν τη σημαντική ημέρα με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Η καθηγήτρια των Αγγλικών, κ. Σοφία Οικονόμου, η οποία πρόσφατα έγινε και συγγραφέας ενός παιδικού βιβλίου με τίτλο “Οι Περιπέτειες της Τζέμμα”, μοιράστηκε την αγάπη της για τα βιβλία και την περιπέτεια της δημιουργίας. Μίλησε στα παιδιά για τη σημασία του παιδικού βιβλίου και του διαβάσματος. Μέσα από τις λέξεις της, δημιούργησε μια γέφυρα ανάμεσα στον κόσμο των παραμυθιών και την καθημερινότητα των παιδιών.

Τα παιδικά βιβλία δεν είναι απλά λόγια και εικόνες σε σελίδες χαρτιού. Είναι πύλες προς νέους κόσμους, προς τη φαντασία και τη γνώση. Μέσα από αυτά τα βιβλία, τα παιδιά μαθαίνουν να ονειρεύονται, να εξερευνούν και να κατανοούν τον κόσμο γύρω τους. Εμπνέουν φαντασία, δημιουργικότητα και ευαισθησία. Ταυτόχρονα, τα παιδικά βιβλία μπορούν να λειτουργήσουν ως εργαλεία διδασκαλίας, μεταφέροντας σημαντικά μηνύματα και διδάγματα που μπορούν να συνοδεύσουν ένα παιδί σε κάθε στάδιο της ζωής του.

Παράλληλα με την αγάπη για το διάβασμα, η κ. Οικονόμου επεσήμανε τη σημασία της πολυπολιτισμικότητας και της ανοικτότητας προς τη διαφορετικότητα. Μέσα από τα παιδικά βιβλία, τα παιδιά μπορούν να μάθουν να σέβονται και να κατανοούν τις διαφορές μεταξύ τους, να αναγνωρίζουν την ομορφιά της ποικιλομορφίας και να διαμορφώνουν μια ανοιχτή και ανεκτική στάση ζωής.

Καθώς η ημέρα έφτανε στο τέλος της, τα παιδιά αποχώρησαν με νέες ιδέες, φαντασιώσεις και γνώσεις. Η κ. Οικονόμου κατάφερε να αφυπνίσει τη φαντασία και την περιέργεια τους για τον κόσμο του διαβάσματος, αφήνοντας πίσω της ένα ανεξίτηλο αποτύπωμα στις καρδιές των μαθητών.

Δημοσιεύθηκε στην Νέα & Ανακοινώσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.